Sovemedicin mod søvnløshed

Guide til medicinsk hjælp mod søvnløshed

Søvnløshed er så hæsligt, at de fleste, der kommer til lægen med dette problem, håber eller forventer, at lægen har noget medicin, som de kan tage, så de kan sove igen. For nu kan de ikke mere.

Du er måske en af dem, der har været hos lægen, eller overvejer at gøre det.

Lægen vil snakke med dig og høre, om der er noget, der presser dig i øjeblikket, som du kan gøre noget ved. Lægen vil formentlig også give dig de gængse søvnhygiejniske råd, som du bør følge. Råd, som du nok kender i forvejen, men som også er svære at overholde, når man er virkelig søvnløs.

Hvis I lander på, at du ikke orker mere, og at du bliver nødt til at få medicinsk hjælp, så er her en guide:

Melatonin

Melatonin er et naturligt hormon. Bruges ved jetlag, og andre døgnrytmeforstyrrelser. Ved ADHD, autisme og andre lignende forstyrrelser.
Melatonin hjælper de andre søvnhormoner i gang, og er lidt sløvende. Lige som alt andet, du gør for at få en bedre nattesøvn, skal det tages regelmæssigt, på samme tid om aftenen, en times tid før du går i seng.

Bivirkningerne er få, og melatonin vil formentlig være første valg hos din læge. Kan også bruges af børn.

 

Tryptofan: 

Er en essentiel aminosyre, som omdannes til melatonin og serotonin i kroppen. Det kan købes i håndkøb, sammen med Baldrian, Glycin, GABA, og andre tilskud til en bedre nattesøvn. Virkningerne er ikke undersøgt i større studier, da det ikke er lægemidler, men kosttilskud. Det er formentlig bivirkningsfrit at bruge i de anbefalede doser. Spørg i Helsekosten. Virkningen er let og anbefales kun som støtte, ikke som den eneste behandling, når man er svært søvnløs.

et alternativ til sovemedicin
et-alternativ-til-sove-medicin

Jeg bruger meget færre sovepiller, når jeg sover med Silent Embrace-puden,

Mand 55 år

”Sovepiller”, Zolpidem, Stilnoct, Zopiclone, Imozop:

er relativt nyudviklede sovepiller, til erstatning for de gamle: nitrazepam, flunitrazepam (Rohypnol),halcion, som er svært vanedannende, sløvende og meget populære i misbrugsmiljøet.

De nye sovepiller virker lidt på samme måde som de gamle, men er langt mildere. Dog er den vanedannende effekt fortsat stor, og effekten af sovemedicinen aftager hurtigt. Allerede efter 1-2 uger er effekten aftaget så meget, at din søvnløshed kommer tilbage. Holder du op fra den ene dag til den anden, sover du formentlig ikke ret meget de følgende nætter. Derfor skal sovepiller kun bruges som nødløsning og kun en til to nætter i træk.

Bivirkningerne er, at din naturlige søvn mindskes, og deraf følger, at din hukommelse vil blive svækket, fordi hukommelsen lagres i REM- og NREM-søvnen. Ekstra sløvhed dagen efter kan svække din opmærksomhed i trafikken, med uheld til følge. Sammen med alkohol forstærkes virkningen og der kan komme paradoks virkning med uro og aggression. Ældre kan opleve konfusion ved indtag af sovepiller.

Sammen med fx antipsykotisk medicin forstærkes virkningen og man kan få problemer med forværring af fx søvnapnø.

Sovepiller er svære at ”lokke” ud af din læge, blandt andet pga. den vanedannende effekt. Får du sovepiller, skal du komme til jævnlig kontrol hos egen læge.

Phenergan, prometazin

et gammelt allergimiddel, som er relativt stærkt sløvende. Det giver dig en søvnighed, som gør, at du får lyst til at sove. Det er ikke en sovepille, og du skal fortsat forberede kroppen og sindet på, at nu er det nat, dagen er omme, og du skal ikke mere i dag.

Bivirkningerne er relativt milde: sløvhed i starten af dagen efter, da halveringstiden for en tablet er op til 14 timer. Du kan blive mundtør, få lidt svimmelhed. Har du grøn stær eller vandladningsbesvær (svært ved at tømme blæren) bør du overveje anden medicin. Meget sjældent er der sværere bivirkninger, som fx ufrivillige bevægelser fra nervesystemet.

Mianserin og Mirtazepin

er antidepressiv medicin med sløvende effekt. Det bruges, når lægen ikke ønsker at give sovemedicin, phenergan ikke har virket, og hvis der er depressive tanker. Hvilket ikke er ualmindeligt hos søvnløse.

Doseres disse i lav dosis, fx 30 mg Mianserin og 7,5 til 15 mg Mirtazepin, er det mest den sløvende effekt, man får. Mirtazepin har en lang halveringstid, og sløver nok lidt mere end Mianserin, som så til gengæld kan have lidt større antidepressiv effekt i disse doser.

Bivirkningerne er moderate: mundtørhed, sløvhed dagen efter indtag, vægtøgning, abnorme drømme, hukommelsesbesvær. Især vægtøgningen er hyppig, og kan være ret stor, med risiko for udvikling af diabetes. Får man disse stoffer, skal man kontrolleres hos egen læge jævnligt i starten, og derefter årligt.

Quetiapin

er anvendt af læger og psykiatere i små doser mod søvnløshed forårsaget af tankemylder. Quetiapin er et antipsykotisk middel som bruges i højere doser til fx scizofreni. Da stoffet er effektivt mod det tankemylder, der holder mange stressede mennesker vågne, er det populært blandt søvnløse.

Bivirkningerne er moderat til høje, især i højere doser end de 25 mg. som man vanligvis giver mod søvnløshed. Vægtøgning er relativ hyppig og kan blive massiv. Desuden skal man kontrolleres hos egen læge jævnligt, da der i sjældne tilfælde kan forekomme hjerterytmeforstyrrelser, ved indtag af quetiapin, foruden påvirkning af knoglemarven og forhøjede kolesteroltal.

Opsummering

Medicin mod søvnløshed kan være nødvendigt ved svær søvnløshed, da søvnløshed er sundhedsskadelig og en hæslig tilstand at være i.

Hvis det skal gives, bør det gives i en periode sammen med god og individuel søvnvejledning, da medicin i sig selv ikke kurerer din søvnløshed. Sovemedicin er absolut ikke uden bivirkninger, så det skal sættes op mod bivirkningerne ved at sove dårligt.

At lære din egen rolle i din søvnløshed at kende, og tage dig af dig selv og sin søvn med omsorg og tålmodighed, vil få din søvn til at vende tilbage. Men først har du brug for energi til at vende mønstrene. Dertil kan medicin være nødvendigt.

Silent Embrace® puden kan hjælpe til at minimere behovet for sovemedicin. 

Lyd-dæmpning
Silent Embrace® er produceret med Lazy-foam, som er lyddæmpende, og som bliver i sin form og position natten igennem. Ved at pakke Silent Embrace puden godt om sig, får man både i ryg- og sideliggende stilling en effektiv lyd-dæmpning. Se lydtest-rapport

Lys-dæmpning
Med købet af Silent Embrace® medfølger et mørkt specialsyet betræk, som i brug tager en del af lyset fra omgivelserne. Med Silent Embrace slået op om ørerne, vil man opleve lys-dæmpning både i ryg- og sideliggende stilling.

Ro
Silent Embrace® omfavner, som navnet tilskriver, og det giver en ”kramme-effekt”, som man kender fra fx kugle- og kædedyner, blot som pude. Desuden giver varmen og tyngden fra puden en fornemmelse af, at alt er trygt og godt.

Er du i tvivl om, om Silent Embrace® kan hjælpe dig? 

Vi giver tilfredshedsgaranti på 14 dage. Så skulle puden ikke give dig en forbedret søvn indenfor 14 dage, så kan du returnere den og få dine penge tilbage. 
Vi samler kun på tilfredse kunder. 

Er det nu du skal give dig selv mulighed for at minimere behovet for – og måske endda helt undvære sovemedicin? 

Du kan købe Silent Embrace® puden lige her

Shopping Cart