Søvnløshed

Søvnløshed kan afhjælpes

Søvnløshed er en udbredt tilstand, som ofte er startet med en depression eller en stress-tilstand. Men søvnløshed kan fortsætte lang tid efter, at årsagen er behandlet, og det skal behandles som en selvstændig tilstand, også kaldet psykofysiologisk søvnløshed.

Psykofysiologisk søvnløshed er bl.a karakteriseret ved, at man kan føle sig SÅ klar til at sove, men når man lukker øjnene, så er det som at tænde hjernen på fuldt blus igen, tankerne svirrer om alt muligt, og måske især om hvorvidt man nu mon falder i søvn i nat. 
Indsovningstiden kan være flere timer. Der kan være mange opvågninger om natten, hvor det er svært at falde i søvn igen, samt tidlig opvågning om morgenen. For nogle er alle tre situationer i spil. Det er ikke rart.

Behandlingen ved hjælp af en Søvnvejleder er en individuelt tilpasset, men meget konkret træning, kombineret med søvnhygiejneråd som indbefatter de gode gamle råd om ro og regelmæssighed. Metoden er gennemprøvet, og reglen er, at de allerfleste lærer at sove igen efter få uger på “kur”.

Søvnvejledning
Søvnløshed er et symptom ved mange tilstande.
Søvnløshed en også en diagnose, som man skal behandle selvstændigt.
En gennemprøvet metode er søvnstimuluskontrol og søvnrestriktion.

Søvnstimuluskontrol
Kan også kaldes søvnhygiejne. Her er det vigtigste ro og regelmæssighed. Har du et erkendt søvnproblem kommer du langt med disse råd:

Nedsæt aktivitetsniveauet om aftenen, dæmp belysningen op til sovetid.
Drik ikke kaffe eller alkohol om aftenen. Selv om alkohol sløver, reagerer kroppen med at opleve det som en gift, så dit sympatiske (kamp-) nervesystem aktiveres, for at holde dig vågen. Se ikke TV eller brug pc eller mobil lige før du skal sove. Det blå lys herfra udsætter din egenproduktion af sovehormonet melatonin. Sov IKKE til middag, eller foran TV om aftenen for at indhente nattesøvn. Det bliver taget fra den næste nattesøvn. Sov i et køligt rum. Gå i seng og stå op på samme tid, uanset hvor meget du har sovet.

Du klarer dagen bedre, end du forventer, trods få timers søvn. Det vil din biorytme hjælpe dig med.

Få mindst en times dagslys hver dag. Det stimulerer serotoninproduktionen, som bl.a. bliver til melatonin til natten.
Regelmæssig motion er vigtigt, men lav kun langsom motion om aftenen, fx gåtur eller blid yoga.

Lav en meditation før du sover, så du får renset ud i dagens tanker.
Brug evt hjælpemidler til at sove: meditationsmusik, dæmpet lys, kugle- / kædedyne, specialpuden Silent Embrace®.

Hvordan virker puden

Lyd-dæmpning
Silent Embrace® er produceret med Lazy-foam, som er lyddæmpende, og som bliver i sin form og position natten igennem. Ved at pakke Silent Embrace puden godt om sig, får man både i ryg- og sideliggende stilling en effektiv lyd-dæmpning. Se lydtest-rapport

Lys-dæmpning
Med købet af Silent Embrace® medfølger et mørkt specialsyet betræk, som i brug tager en del af lyset fra omgivelserne. Med Silent Embrace slået op om ørerne, vil man opleve lys-dæmpning både i ryg- og sideliggende stilling.

Ro
Silent Embrace® omfavner, som navnet tilskriver, og det giver en ”kramme-effekt”, som man kender fra fx kugle- og kædedyner, blot som pude. Desuden giver varmen og tyngden fra puden en fornemmelse af, at alt er trygt og godt.

Indkøbskurv